2012. december 25., kedd

Az év mindenféléje

Ahogy más blogokban vagy a molyon már láttam hasonlót, hát megírom, mik azok, amik meghatározó szórakoztató elemek voltak az idei évemben. 

 1. Az év új könyve 
Erin Morgenstern: Éjszakai Cirkusz 
A kiadás, maga könyv is gyönyörű, a világ pedig elvarázsolt. Én nem szoktam, régebben legalábbis nem szoktam a legújabb könyveket elolvasni, és véletlenül találtam rá erre, azonnal beleszerettem. 

2. Az év írója
Ilyen kettő is van. Az egyikkel már elég régóta szemeztem, és egy könyvutalványnak köszönhetően belépőt nyertem a világába. Ez volt Murakami Haruki. A másikra véletlen akadtam rá, majd elolvastam a könyvtár fellelhető összes könyvét, ő pedig Jostein Gaardner volt.

3. Az év újraolvasása
J. R. R. Tolkien: A Gyűrűk Ura
Tíz év után olvastam újra, és ráéreztem igazán a gyönyörűségére. Még azok a részek is, amiket tíz éve unalmasnak tartottam, azok is lenyűgöztek.

4. Az év ifjúsági könyvei, könyvei.
Arthur Ransome: Nem akartunk tengerre szállni
És minden elérhető, nyáron, a Tóvidéken játszódó könyv az írótól.

5. Az év animesorozata
Sakamichi no Apollon
Amiért beleszerettem, mert nem a megszokott színes hajú, tányérszemű, visítozós középiskolásokról szóló anime. Mert van mondanivalója, mert tetszetős a látványvilág és, mert szeretem a dzsesszt.Ráadásul segít megérteni Murakami könyveinek világát, hiszen ez is a '60-as évek Japánjában játszódik, a diáklázadások idején.6. Az év anime mozija
Ilyenből kettő is van. Az egyik a Studio Ghibli filmje, a szintén diáklázadásos Kokuriko Zaka-Kara, ami az azonos című manga alapján készült.
A másik a Madhouse 2009-es animációja, a Mai Mai Miracle, ami Nobuko Takagi regénye alapjűn készült.
7. Az év újranézett animéje
Itt az az érdekesség, hogy csak félig újranézés, mert sok részt soha az életben nem láttam korábban. Ez pedig a Dragon Ball Z. Magyar szinkronnal néztem, és élvezetesnek tartottam a félrefordítások és kivágott jelenetek ellenére is.

8. Az év élőszereplős mozija
Azt nem mondanám, hogy sok filmet láttam idén, de az újabbak közül, ami a legjobban bejött, az a Csodálatos Pókember volt. (A Hobbitot még nem láttam.)

9. Az év nem-japán animációs filmje
Ebből megint nem láttam annyit, mint amennyit szerettem volna, rövid animációknak meg majd nyitok egy új bejegyzést. Nekem leginkább a Brave tetszett. (Kicsit bugyutána tartom a magyar címet, ezért nem is használom.)
10. Az év újranézett élőszereplős sorozata
Mert ilyen is van, habár én nem vagyok egy nagy sorozatfüggő, kivéve, ha Avonle-ről van szó. Szóval a Váratlan utazást majdnem minden évben megnézem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése